GPS nyomvonal rögzítése és beküldése

GPS nyomvonal a potlatch2 szerkesztőben

Ha nem szeretnél elmélyedni az OpenStreetMap szerkesztés rejtelmeiben, GPS nyomvonalaiddal akkor is segítheted a térkép elkészítését, pontosítását.

Kiránduláson, túrázáskor vagy bármilyen érdekes helyre utazva, ha van nálad GPS vagy a telefonoddal tudod rögzíteni a nyomvonalat, különösebb erőfeszítés nélkül segítheted az OSM fejlődését, a nyomvonalak beküldésével.

Köszönjük, hogy hozzájárulsz a GPS nyomvonalaiddal az OSM fejlesztéséhez!

Olyan nyomvonalak is hasznosak, amik már felrajzolt utakon futnak, mert több GPS-ből pontosabb térkép rajzolható! De a forgalmasabb főutakon már most is ötvennél több nyomvonal is található, oda felesleges újabbakat feltölteni.

Ha már tudod, hogyan kell rögzíteni és GPX formátumba menteni, ugorj a feltöltéshez.


GPS nyomvonal rögzítése

FONTOS: Bizonyosodj meg róla, hogy a GPS egységeden a 'Úthoz illesztés (Snap to road)' vagy 'Úthoz láncolás (Lock on road)' opció KI van kapcsolva, különben a GPS egységbe betöltött térkép közvetlen másolatát fogod rögzíteni, ami a szerzői jogvédelem megsértése.

GPS nyomvonal

Ha Androidos telefonod van, akkor az OsmAnd GPS trackek rögzítésére is alkalmas: Ha nem látható a GPX feliratú gomb a jobb felső sarokban, kapcsold be a menüben: Képernyő beállítása -> Jobb panel -> GPX naplózás. Most már csak ezt a gombot kell megnyomnod a rögzítés indításához és megállításához. Ha rögzítés befejezése után megint megnyomod, akkor ad lehetőséget a rögzített nyomvonal kimentésére. A nyomvonalak a Android/data/net.osmand/files/tracks/rec könyvtárban lesznek. Ezeket vagy adatkábellel áttöltheted vagy egyszerűen elküldöd magadnak e-mailben. De rögzítéshez sokkal egyszerűbb programokat is használhatsz, próbáld ki az OSM Tracker nevűt.


GPX formátumra konvertálás, szükségtelen részek levágása

Az OpenStreetMapnek GPX formátumra van szüksége. Ha a készüléked ilyet nem tud menteni, akkor konvertálni kell. Ehhez próbáld ki a GpsPrune nevű programot. Ezzel a nyomvonal elejét vagy végét is könnyen eltávolíthatod, ha olyan pozíciókba vezet, amelyet nem szeretnél megosztani vagy levághatod a haszontalannak tűnő részeket.

GpsPrune

Képernyőkép a GpsPrune -ról GPS track szerkesztése közben
 1. A Fájl -> Fájl megnyitás menüben nyisd meg a nyomvonalat
 2. Kapcsold be a Nézet -> Térkép megjelenítése-t
 3. Kattints az első pontra amit el szeretnél dobni, majd: Tartomány -> Tartomány kezdetének beállítása
 4. Hasonlóan végezd a Tartomány végének beállítása-t is
 5. Tartomány -> Tartomány törlése
 6. A nyomvonalat érdemes egyszerűsíteni:
  • Nyomvonal -> Nyomvonal tömörítése
  • Itt a Dougles-Peucker algoritmussal szép eredmény érhető el
  • A felesleges pontok eltávolításához még a Nyomvonal -> Jelölt pontok törlése menüt is ki kell választani
 7. Fájl -> Exportálás GPX-be

Feltöltés

A GPS nyomvonalaid beküldéséhez regisztrálni kell a OpenStreetMap.org oldalon, hogy személyesen járulhass hozzá az adatok adott licenc alatti felhasználáshoz.

 1. Jelentkezz be az OSM főoldalán
 2. Kattints a Nyomvonalak-ra jobb oldali menüben.
 3. Kattints a Nyomvonal feltöltésé-re.
 4. Válaszd ki a GPX fájlt, amit fel szeretnél tölteni.
 5. Nevezd el a fájlt (például: Budapest, Margit sziget gyalogutak)
 6. Adj neki címkéket, amik a megtalálásához használhatók, például "Budapest, Városliget" (vesszővel elválasztva)
 7. Az adatok nyilvánosságára vonatkozóan több opció közül választhatsz, az "Azonosítható" tartja meg a legtöbb adatot, így ez a javasolt beállítás, de ezzel mind a koordináta mind az idő a nevedhez köthető.
 8. Kattints az "Feltöltés"-re.

A feltöltött nyomvonalakból nem lesz automatikusan út. A kacskaringós GPS vonal felett utat rajzolhatnak azok, akiknek a szerkesztéshez is van kedve. A nyomvonal mentén további érdekes adatok, látnivalók, piknikező helyek, út típusa, turistajelzések és még sokminden rögzíthető, amit mind fel lehet rajzolni az OSM-re. Lásd a Kezdők kézikönyvét lentebb.

Ha elakadtál valahol, lépj kapcsolatba a közösséggel.


A fentebbi szöveg részben a Kezdők kézikönyvéből származik, CC-BY-SA licenc alatt, így ugyanazon alatt tovább terjeszthető. Ugyanott további információkat is találhatsz.


A fentebbi szöveg bármire felhasználható, másolható, átszerkeszthető, a forrás megnevezése nélkül (CC-0).
A weblappal kapcsolatos visszajelzéseket a veres@openstreetmap.hu-ra várjuk.