Mi az OpenStreetMap?

Az OpenStreetMap célja, szabadon elérhető és felhasználható térképi adatok összegyűjtése és szolgáltatása. A projekt azért indult, mert a legtöbb olyan térkép, amelyet ingyenesen felhasználhatónak gondolnánk valójában igen komoly jogi és technikai korlátokat állít a felhasználó elé. Ezzel megakadályozva azt, hogy az emberek kreatív és produktív dolgokra a térképet felhasználhassák.

Az OpenStreetMap hasonlóan készül mint a Wikipédia: bárki szerkesztheti, kiegészítheti a saját tudásával, felrajzolhatja a környékét, vagy frissítheti az általa fontosnak ítélt részeket.


Elérhetőségek

Aktív magyarországi közösségünknek köszönhetően elég sok felületen találhatók meg az aktív szerkesztők és oktatóanyagok.

Csevegés, tanácsok, beszélgetés

Találkozók (személyes és online)

Videók

Dokumentáció, oktatóanyagok

E-mail


Mire használható?

Térképrészlet utcákkal és berajzolt útvonaltervvel.

Az összegyűjtött térképi adatok rengeteg szoftverben felhasználhatóak. Akár mobiltelefonon, GPS egységen, asztali számítógépen, de van sok webes szolgáltatás is amely az OpenStreetMap adataiból dolgozik. Lehetnek ezek útvonaltervezők, „érdekes hely” keresők, térkép nézegetők stb.

Ezt a térképet nem csak nézegetni lehet. A háttérben meghúzódó adatok is letölthetőek, így arra bárki kifejleszthet speciális célt szolgáló alkalmazásokat, végezhet igény szerinti lekérdezéseket vagy állíthat elő saját térképeket.

Az OpenStreetMap pontossága nagyon változó. Ahol sok önkéntes dolgozik, ott sokkal részletesebb, pontosabb és frissebb mint más térképek, ahol viszont nincs aktivista, ott lehet, hogy egyetlen utca sem szerepel a községből.

Felhasználási példák


Kik készítik?

Ezt a térképet bárki szerkesztheti, nem kell hozzá térképésznek lenni. A legtöbb szerkesztő először csak észrevesz valami apróságot a környékén és felrajzolja, hogy mások is megtalálhassák. "Nincs rajta a kedvenc boltom??". De van akinek az egész környéke nincs rajta, "Tarthatatlan állapot, elő a GPS-t!" - mondja, és már térképez is.

Az alapvető lépések nagyon könnyen elsajátíthatóak, így akár 30 perc alatt felrajzolhatsz valamit amit már most észrevettél, hogy hiányzik a környékeden. Szerkessz te is OpenStreetMapet!

A szerkesztés bemutatása


Mire jó ez, ott a Google Maps, Bing meg a többiek?

A legtöbb ilyen térkép nagyon korlátozott felhasználást enged meg. Tömören például a Google felhasználási feltételeiből megtudhatjuk, hogy külön erre vonatkozó szerződés hiányában tilos mindennemű másolás, lefordítás, módosítás, származtatott munka készítése, terjesztés, publikálás, eladás, bérbe adás, visszafejtés stb. Az ilyenekre feltöltő szerkesztők tehát egy-egy nekik kedves cég "zsebébe tömködik" a térképadatokat.

Ezzel a megközelítéssel szöges ellentétben áll az OpenStreetMap licencelése. Az adatok nem csak hogy megtekinthetőek az interneten, de bármikor szabadon másolhatóak, bármilyen (üzleti és magán) célra felhasználhatóak, származtatott munka készíthető belőlük (a licencfeltételek betartásával). Mindenkinek csak a kreativitásán vagy az épp üzleti lehetőségein múlik, hogy mit hoz ki az OSM térképadataiból. Emellett a szerkesztés is teljesen szabadon zajlik, bárki feltöltheti amit fontosnak tart és erre mások azonnal reagálhatnak pontosításokkal.


A fentebbi szöveg bármire felhasználható, másolható, átszerkeszthető, a forrás megnevezése nélkül (CC-0).
A weblappal kapcsolatos visszajelzéseket a veres@openstreetmap.hu-ra várjuk.